MARIA VAN AAR

Jong

Het project Jong gaat over uitgesproken persoonlijkheden: Jong, zelfbewust, schoon, krachtig en modern. Deze jongeren leven in een tijd van politieke verschuivingen, oorlog in Europa en een tijd waarin media zowel een verbindende als een bedreigende invloed hebben. De kunstenaar verbaasde zich over hun onbevangen blik op de wereld. Niet naïef, maar wereldwijs. In deze serie vangt zij de humor, het optimisme, de weerstand en de kritiek die deze jonge gezichten reflecteren, teneinde het jonge wereldbeeld te schetsen, dat zo verschilt van het hare.

Jong I tm XVIII, 2022, 37 x 47cm,  Aquarelgrafiet op Saunders Waterfordpapier 300gr.

Ik wilde portretten tekenen van jonge mensen die mij opvielen omdat zij krachtig en schoon waren. Schoon in de betekenis van leeg, licht, (maar ook mooi) zonder groeven en littekens, en toch met krachtige kenmerken. Ik wilde studeren op de gezichten, de zachte overgangen naar het licht, de diepte van het zwart, om de uitgesprokenheid die ik zie te kunnen tekenen. 

Tekenen met potlood gaat langzaam. Je moet iedere vorm opbouwen in laagjes. In aquarelgrafiet vond ik de mogelijkheid om zachte overgangen te maken ook in de lichte partijen en het zwart diepte te geven. Het is een combinatie van een aquarel met een tekening. Bij de meeste portretten ben ik begonnen met een tekening met aquarelgrafietpotlood waarin ik later ga schilderen met water waardoor het grijs diepte krijgt en de donkergrijze delen zwart worden. Daaroverheen teken ik weer. Dit proces herhaalt zich tot deze jonge mens zijn specifieke jong zijn laat zien. Dan zie ik de tekening weer liggen en denk ik, oh ja, jij.